Azi e vineri si zi de reteta. Am facut vinerea trecuta o friptura de vita fff buna si m-am gandit sa dau si povestea ei.
Carnea de vita este preferata mea. Este cea mai savuroasa. Nu o pot pune langa pui si porc dar pe locul doi ar intra niste peste. Maine vom gati niste peste ... si ciorba si prajit ... dar despre asta ... saptamana viitoare.
Asa deci ... friptura de vita la cuptor.
intr-un vas mic cat sa intre friptura se pun pe fundul vasului morcov (care va da o culoare frumoasa sosului si carnii), ceapa si morcov (dar daca aveti mai intra si niste marar si telina ... eu nu am avut).
Peste legume se pun 5-6 linguri de apa si sare (Sarea nu se pune peste carne pentru ca ii trage apa dintransa si se usuca. Carnea se va sara abia dupa jumatate de ora cand veti incepe sa turnati sos din vas peste friptura).

Pulpa de vitel era deja intr-o plasa ca sa isi pastreze o forma alungita (in retete am intalnit recomandarea de a lega carnea cu sfoara ... pentru a-si pastra forma rotunda). Se unge generos pe toate partile cu ulei si se pune peste legume.

Vasul se introduce in cuporul inchis tare pentru a face o crusta la suprafata si pastra sucul carnii la interior.

Dupa 15 minute se intoarce pentru a face crusta si pe partea din interior.

Dupa alte 15 minute se da focul la mijlociu inspre mic si se stropeste carnea cu sosul din vas. Daca sosul se evapora copletati cu apa astfel incat in vas sa fie cam 5-6 linguri de sos. Sosul are rolul si de a pastra legumele moi (adica sa nu se arda).
De acum incolo la 15 -20 de minute veti tot intoarce carnea si o veti stropi cu sosul din vas. Friptura este gata cand intra furculita bine in ea ... cam dupa o ora jumate. Eu am tinut-o o ora si 45 de minute si era suculenta dar am pierdut banutul rozaliu din mijloc. Data viitoare o voi tine mai putin.
Ca sa treaca timpul mai repede eu m-am uitat la un film cu Robert Mitchum ... dar intre timp au aparut filme si mai interesante. Aici reteta este ... la libera alegere.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu