Astazi e vineri ... zi de reteta!
Voi pune reteta unchiului meu Liviu, care a facut si cele mai frumoase poze de la nunta.
Inspirat de retetele cu poze postate pe blog, mi-a trimis un mail cu poze iar eu i-am cerut ingaduita de a posta mail-ul lui. Iaca asadar reteta placintelor invartite moldovenesti.
hej cata,
s-a potrivit ca tocmai cand tu postai reteta de empanadas, noi sa ne pregatim pentru niste placinte invartite moldovenesti. ne pregatim, inseamna ca Aurora se pregteste sa le faca si eu sa le mananc. o sa incerc sa descriu reteta, cu ajutorul Aurorei si o sa exemplific si cu ceva poze astfel incat daca te tenteaza, sa o poti face. reteta pentru aluat e una scurta, astfel incat gospodina sau gospodinul sa munceasca mai putin si placinta sa ajunga pe masa mai repede pentru a da de lucru gurilor vorbarete. pe vremuri, se facea o coca aproape ca cea de paine si femeile intindeau de foaia repectiva, cu degetele pana o scoteau asa de subtire ca puteai sa citesti ziarul prin "dansa". cum astazi nimeni nu mai citeste ziarul, pentruca toata lumea face politica sau priveste in gol, au renuntat bucataresele la foaia foarte subtire si in locul ei au inventat un aluat care se face simplu si foarte repede. de umplut se umple cu ce vrei si cu ce nu vrei, esentialul este sa fie gustoasa, fie ea desert (preferatele Aurorei) sau aperitiv (preferatele mele).
ingrediente pentru aluat:
-20 de linguri de apa minerala, din aia cu bule
-7 linguri de ulei de floarea soarelui
-1 lingura de otet
-un praf de sare (un varf de cutit, un spitz de lingurita etc.)
-12-15 grame de drojdie de bere
-faina cat cuprinde (n-ai ce sa-i faci asa sunt toate retetele. din experienta, la reteta asta cam 400-450 g. poti sa foloseste de la inceput 400 si daca mai este nevoie mai adaugi).
Pasul 1
intr-o copaita (un lighenas) pui toata faina si apoi restul ingredientelor cu drojdia sfaramata intre degete (daca e drojdie proaspata).
Pasul 2
amesteci cu lingura la inceput, pana se omogenizeaza putin, apoi cu mana pana se omogenizeaza complet si coca nu se mai lipeste de mana. eventual mai adaugi un pic de faina. se tranteste de fundul vasului de vreo 50 de ori. adica o ridici pana la nivelul umarului si de acolo o trantesti cu ceva forta (nu chiar cu toata forta) inapoi in vas. la final trebuie sa arate ca in poza.
Pasul 3
faci un rulou aproximativ, pe care il tai in 5 bucati cat de egale poti. faci 5 turtite peste si sub care presari faina.
Pasul 4
presari faiana pe suprafata de lucru (masa, planseta de patiserie) si iei prima turtita la intins cu ce ai la indemana, sucitor, facalet, pana iese o foaie subtire. te folosesti in continuare de faina daca este nevoie, pentru a nu se lipi de masa sau de sucitor.
Pasul 5
cand ai terminat de intins, se unge foaia cu un pic de ulei.
Pasul 6
pui compozitia. in cazul nostru a fost dovleac ras. compozitia trebuie sa nu fie foarte zemoasa. daca este trebuie scursa/stoarsa. daca nu faci asta, compozitia va fi prea zemoasa si va curge din placinta in timpul coacerii. se adauga zahar, zahar vanilat si scortisoara dupa gust si ochi.
Pasul 7
se ruleaza foaia. traditional se rula de la un capat spre celalat. acum se ruleaza de la ambele capete catre mijloc. rezulta doua suluri lipite. raman capetele care se aduna spre mijloc in asa fel incat sa nu iasa compozitia.
Pasul 8
pui folie de aluminiu intr-o tava, la fel ca la empanadas si ungi cu ulei folia de aluminiu pentru a se fragezi coca in timpil coacerii. apoi asezi placinta in tava.
Pasul 9
procedezi la fel cu celelalte turtite si le asezi in tava una langa alta. ungi toate placintele cu putin ulei pe deasupra si impingi tava in cuptor la foc potrivit timp de 40-50 de minute.
Pasul 10
lacintele sunt gata cand sunt rumenite usor spre mediu.
pofta buna!
poti folosi orice compozitie iti trece prin minte, inclusiv cea de empanadas.
va pupam
aurora si liviu
Asa a aratat reteta de saptamana asta.
Week-end frumos
Ciao
Nu îţi va veni să crezi: noi am gătit o plăcintă cu carne (reţetă grrecească)ieri seara ...
RăspundețiȘtergereDin această cauză, şi acum mă doare podul palmelor de la făcăleţul folosit pentru întinderea foilor.
Vă salut cu drag,
Elena